fbpx

Eye spy proof reading

Moj dan

Šta je lekotrisanje i zašto vam je potrebno?

Kao što već verovanto znate, svi mi nešto pišemo sa vremena na vreme. Čak veći broj nas čita druge vrste pisanog materijala, kao što su vesti, članci, knjige, blogovi, i različite vrste poruka, i drugo, skoro svakodnevno. I svi mi čitamo te redove, reč po reč. Usput, potpuno smo nesvesni stila i načina na koji su ove stvari pisane, pogotovo kada je u pitanju pravopis. U našim glavama zamišljamo slike u skladu sa rečenicama koje čitamo, ne razmišljajući o tehničkoj strani cele priče. Ali, koliko često zapravo razmišljate o tome da li su ove rečenice i reči uopšte zaista i napisane pravilno? Pa, ovo je mesto gde lektorisanje dolazi do izražaja!

Lekotrisanje

Nije baš jako važno da li ste upravo Vi ti koji pišete to nešto, ili ste čitalac, da biste se zapitali “Pa, šta je onda zapravo lektorisanje?”. Odogovor je jednostavan – lektorisanje je proces pregleda poslednje verzije bilo kog pisanog materijala na koji možete na naiđete. Provera teksta u pogledu gramatičkih, tipografskih i pravopisnih grešaka, grešaka u interpunkciji, kao i formatiranje teksta, i njihovo otklanjanje kao nešto što sledi. Sve ovo ima jedan zajednički cilj – da učinimo tekst da izgleda i zvuči čisto za oči i mozak čitalaca.

Demistifikacija – uredništvo ili lektorisanje?

Dok mnogi povezuju uredništvo i lektorisanje i smatraju ih istom stvari, čineći to su ustvari potpuno nesvesni greške koju mešanjem ovih termina pritom prave. Kako bismo pojednostavili stvari i predstavili ih jednostavnijim za razumevanje, prilažemo kratko objašnjenje čime se ove dve profesije zapravo bave.

Urednici:

Urednik

Ovde sve počinje kada je u pitanju prečišćavanje teksta. Urednici su zaduženi za:

 • Adekvatnu organizaciju teksta kako bi imao smisleni redosled pri čitanju, sa ciljem da ga čitaoci lako mogu pratiti;
 • Smišljanje poglavlja, naslova i podnaslova koji će privući pažnju čitalaca;
 • Proveravanje dobrog numerianja poglavlja i strana;
 • Proveravanje činjenica, datuma i statističkih podataka koristeći relevantne izvore;
 • Pronalaženje pogodnog mesta za slike, ilustracije ili druge vizuelne efekte koji će tesktu dati lični zvuk;
 • Pripremanje, prepravljanje i reorganizaciju reči u tekstu kako bi povećali stepen čitljivosti i preglednosti, ili pak nadgledanje ove vrste posla od strane drugih koji su za to zaduženi;

Kao što možemo da vidimo, spektar poslova i zaduženja koje imaju urednici je mnogo veći od onog koji pripada lektorima. U redovima koji slede, pokušaćemo da na jednostavan način objasnimo dalji tok procesa prečišćavanja teksta.

Lektori:

Lektor

Nakon što je tekst prelimirano prečišćen (i, nadamo se, ispravno!) od strane urednika, dolazi vreme kada lektori treba da se pokažu i istaknu! Ono što je njihov zadatak jeste da:

 • Pročitaju tekst koji je prethodno proveren od strane urednika i da se uveri da nema zaostalih, odnosno neispravljenih grešaka u tekstu – ukoliko ima, ovo je pravo vreme da ih isprave!
 • Obeleže greške, obično u Microsoft Word dokumentu ili PDF formatu u obliku komentara ili predloga ukoliko se radi o Google Docs dokumentima;
 • Proveri da li ima duplih reči u nizu, odnosno da se ponavljaju (the the), kao i reči koje nedostaju;
 • Proveri sve druge gramatičke, tipografske i pravopisne greške, kao i greške u interpunkciji;
 • Pravilno formatira tekst;
 • Vrati ispravljen tekst kljentu.

Sada još samo da objasnimo jednu stvar. U toku procesa pisanja, veoma je lako ne primetiti greške koje pritom pravimo, ma kakve one vrste bile (gramatičke, pravospisne, ili one koje se tiču pravilne upotrebe znakova interpunkcije). Mada je još teže je vratiti se na ovaj aspekt kasnije u toku rada. Mada, odgovorni i pažljivi pisci će već vremenom to uraditi. Kao što je Oskar Vajld jednom napisao:

Radio sam na lektorisanju jedne svoje pesme ujutru i izostavio zarez. Kasnije posle podne sam ga vratio.

Ali, opet, tako to zvuči u teoriji. Sada hajde da vidimo šta može da se dogodi u praksi i stvarnom životu. Ukoliko pažljivo pogledate sliku ispod, prilično sam sigurna da ćeue uočiti baš ono što pokušavam da objasnim u ovom blogu i da Vam približim:

Lektorisanje

Vidite? Nije teško uočiti i zapamtiti ove varijacije. Uz pomoć jasne slike, sve postaje veoma logično i lako za razumevanje. Samo Vam je potreban dobar učitelj, ili, još bolje, izvrstan lektor!

34 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *